Op het moment dat ik dit stukje schrijf, en dat is in december 2018, zijn onze bijenvolken in winterrust. Het bijenseizoen 2019 is al begonnen.
Ruim 100 bijenvolken zijn voorzien van wintervoer en zijn bestreden tegen de varoamijt en div. virussen. En nu is het maar afwachten hoe de bijen in februari/maart uit hun winterrust tevoorschijn komen. Het kan beter winteren met behoorlijk wat vorst als dat we een kwakkelwinter hebben met vorst en temperatuur van boven de 10 graden Celcius, want dan wil het nog weleens dat de bijen naar buiten komen.
Voor ons als imker is het nu tijd om al het voorbereidend werk te doen om een nieuw bijenseizoen te starten. Bijenraampjes van nieuwe raat voorzien, bijenkasten verven etc.
In februari en maart als het voorjaar begint, dan zijn we nieuwsgierig of alle bijenvolken nog leven en of er verdwijnziekte heeft voorgedaan. Alle bijenkasten / bijenvolken krijgen een schoonmaakbeurt. Oude raten worden vervangen, een nieuwe kastkaart wordt aangemaakt om bij te houden hoe het volk zich in het nieuwe seizoen ontwikkelt. Dit is een heel karwei. Elk volk krijgt extra suikerdeeg met stuifmeel erin verwerkt, om beter op gang te komen. De bijen die bij ons thuis staan hebben het voordeel dat de Gemeente Tilburg veel krokussen aangeplant heeft, maar genieten ook van de particuliere tuinen waar stuifmeel te halen valt. Dit is erg belangrijk voor de ontwikkeling van een bijenvolk. De jonge larven zijn afhankelijk van stuifmeel. De bijen die elders ondergebracht zijn vliegen vooral op de wilg.
Vanaf eind februari worden de eerste bijenkasten in de aardbeienteelt gezet onder het glas. In april worden bijenvolken verhuurd aan de kersentelers voor de bestuiving. “Zonder bijen geen kersen“. Vervolgens gaan de bijen naar de peren en appelboomgaarden, blauwe bessen kiwibessen, framboos buiten en in de kas, aardbeien onder glas en buiten, courgettes, cymbidium, zaadbedrijven, zonnebloemen en ilex. In de tussentijd wordt er opnieuw was in de raampjes gesmolten. De bijenvolken zijn groeiende dus moet er extra raat bij gehangen worden, honingkamers worden op de bijenkast gezet zodat de bijen hierin hun honing verzamelen. Het is een drukte van belang.
In april en mei is het erg druk op de imkerij. De bijenvolken worden groot en de koningin krijgt zwermneigingen. Er worden nieuwe bijenvolken gemaakt. Ook de nieuwe volken worden gevoerd. Controles moeten uitgevoerd worden bij de tuinders waar onze bijenvolken staan. De bijen moeten optimaal zijn voor de bestuiving.
Tussendoor wordt de voorjaarshoning geoogst/geslingerd. De honing die de bijen bij ons thuis halen houden wij apart voor de “hooikoorts”patiënten die bij ons in de buurt wonen. Al jaren hebben wij dezelfde klanten die minder last hebben van hooikoorts of er vanaf zijn. Geen medicijnen meer, alleen nog honing het hele jaar door.
Ook worden we gebeld om zwermen bijen te komen scheppen die neergestreken zijn bij mensen in de tuin of elders. Wij zijn er blij mee. Het is een nieuw bijenvolk/bijenkolonie, en vergt extra aandacht. We moeten er zuinig op zijn want de bijen dreigen uit te sterven. Ook dit bijenvolk krijgt weer een nieuw huis en thuis.
Foto’s van zwermende bijen:
In principe gaan de bijen eind juli begin augustus met winterrust. Hun laatste honing wordt afgenomen en daarvoor in de plaats krijgen zij een suikeroplossing van 10 tot 15 kg. Alle bijenvolken worden opnieuw bestreden tegen de varoamijt en virussen. De bijen kunnen veel zelf, maar om gezonde bijenvolken te houden hebben zij wel de juiste aandacht nodig.
Het is schitterend om als imker te zien hoe een bijenvolk zicht ontwikkelt, hoe bijen leven, hoe de achterban voor de bijenkoningin zorgt en hoe hun levenscyclus in elkaar steekt. Als mens kun je hier heel veel van leren. Een tip voor alle mensen die belangstelling tonen op onze site: zaai en plant nog meer stuifmeelhoudende bloemen /planten in uw tuin die blijven bloeien tot eind september!